Klankbordgroepen IPC en AMS in woonzorgcentra

Klankbordgroepen IPC en AMS in woonzorgcentra

In 2022 vormde de regionale survey van kwaliteitsindicatoren rond infectiepreventie en -controle (IPC) en antimicrobial stewardship (AMS) de basis om zoveel mogelijk een beeld te krijgen op het beleid infectiepreventie en het antibioticabeleid in woonzorgcentra binnen de regio van het TRIaz netwerk. Download hier de survey.

De resultaten van deze survey leidden tot het in kaart brengen van de noden omtrent IPC en AMS in deze woonzorgcentra. Zaken die moeilijker te implementeren blijken voor een significant aantal woonzorgcentra zal aanleiding geven tot de opstart van specifieke projecten die voor deze regio kan uitgerold worden.

In eerste instantie interpreteert het HOST team deze resultaten en worden aanbevelingen geformuleerd. Deze aanbevelingen worden via klankbordgroepen getoetst en geeft ruimte tot bottom up identificatie van de behoeften. Beide samen leidde tot het vooropstellen van thema’s voor verdere uitwerking.

De klankbordgroepen, met vertegenwoordiging van verschillende woonzorgcentra-actoren (CRA, directie, referentie- en hoofdverpleegkundigen, Agenschap Zorg en Gezondheid), vormen een regulier en structureel overlegplatform met woonzorgcentra.

Een eerste klankbordgroep, dd 17-11-2022, vond reeds plaats en werden volgende thema’s vooropgesteld:

  • Implementatie MRSA beleid
  • Implementatie van omgevingshygiëne (verpleeg en schoonmaak)
  • Invulling van de functie referentiepersoon IPC (klik hier voor de opleiding referentieverpleegkundige IPC in november 2023)
Opinion poll g2d26f348e 1920

Op die manier pogen we de basiskwaliteit rond infectiepreventie en antibioticabeleid in alle woonzorgcentra van onze regio naar een gelijkwaardig niveau te brengen.

Deze tool kan, naast een eerste meting (nulmeting), ook op latere tijdstippen ingezet worden, zij het mogelijk in aangepaste vormen, om de gemaakte progressie in beeld te kunnen brengen, zodat de aangebrachte ondersteuning ook te objectiveren valt in kwaliteitsindicatoren.

Download hier de presentaties en verslagen van de klankbordgroepen

De volgende klankbordgroepen zijn gepland op

  • Klankbordgroep 4: 26/10/2023 van 10-12u
  • Klankbordgroep 5: 21/03/2024 van 14-16u
  • Klankbordgroep 6: 17/10/2024 van 14-16u
Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!