Urineweginfecties

Hieronder kan je allerlei interessante documenten terugvinden:

- Inter-HOST consensus UWI

- Campagnemateriaal en webinar UWI van Departement zorg (gebaseerd op de inter-HOST consensus UWI)

- Flowchart diagnostiek UWI bij bewoner zonder katheter

- Opleiding preventie en diagnostiek UWI voor verpleegkundigen in woonzorgcentra

- Educatief filmmateriaal van de verschillende katheterisatietechnieken


De inter-HOST consensus UWI werd ontwikkeld in 2023 in samenwerking met alle stakeholders (Vlaamse HOST teams, Departement Zorg, Crataegus (CRA vereniging), UROBEL, de Belgische Vereniging voor Geriatrie en Gerontologie, Sciensano...).

2024 01 08 13 46 39 Window

In maart 2023 vond een symposium 'preventie, diagnostiek en behandeling van urineweginfecties in de woonzorgcentra en eerste lijn' plaats. De presentatie van dit symposium kan u hier terugvinden.

Het volledige formularium met aanbevelingen rond antibiotherapie van urineweginfecties, kan u hier terugvinden.

Ontwerp zonder titel 2
Ontwerp zonder titel 3
Ontwerp zonder titel 1

Uit de verschillende HALT studies blijkt dat urineweginfecties (UWI) de frequentste zorginfectie is en de belangrijkste reden voor antibioticagebruik, zowel therapeutisch als profylactisch.

Het onderwerp UWI vormt een bijzonder moeilijk onderwerp om consensus te bereiken. Dit was te zien in de uitwerking van de IGGI (Infectiologiegids, Guide d’Infectiologie) door de Belgische Vereniging voor Infectiologie en Klinische Microbiologie (BVIKM) en in de schoot van een project van een specifieke werkgroep rond dit onderwerp binnen de BAPCOC, die o.a. omwille van de complexiteit niet gefinaliseerd werd. Deze moeilijkheidsgraad manifesteert zowel in diagnostiek als behandeling.

Er bestaat evenwel een grote nood aan gevalideerde richtlijnen om de zorg voor patiënten met UWI te verbeteren en te uniformiseren. Daarnaast zijn deze richtlijnen nodig om de effectiviteit van interventies rond UWI te kunnen aftoetsen.

Uit de regionale survey met kwaliteitsindicatoren en de eerste klankbordgroep kwam naar voor dat het vaak moeilijk is om een urineweginfectie bij de oudere WZC-bewoner te diagnosticeren en dat het voorschrijven van antibiotica afhankelijk is van de behandelende huisarts.

Een blaaskatheter komt slechts bij 4% van de bewoners in WZC voor, terwijl we weten dat er veel bewoners na een opname in het ziekenhuis met een blaaskatheter terugkeren naar het WZC. Dit wilt zeggen dat de indicatie voor een blaaskatheter snel herbekeken wordt en dat er een goede opvolging is. Echter, is de aseptische techniek voldoende gekend?

Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!