Project Vaccinatie

Met het Project Vaccinatie wil HOST TRIaz de bevolking meer bewust maken over het belang van vaccineren en hierop volgend de vaccinatiegraad doen stijgen.


Zo ontstond de Vaccinatiecampagne Victor Vaccin, met als doel de mensen informeren over alle aanbevolen vaccinaties en aansporen om hun vaccinatiestatus samen met hun arts te bekijken.

Deze doelstellingen sluiten perfect aan bij de objectieven van het HOST-proefproject, met name het beschikbaar stellen en delen van ziekenhuisexpertise inzake infectiepreventie en -controle (IPC) en het verbeteren van het rationeel gebruik van antibiotica. Vaccinatie redt miljoenen levens en het zorgt ervoor dat een opname in het ziekenhuis kan vermeden worden. Het wordt algemeen erkend als één van de meest succesvolle en kosteneffectieve gezondheidsinterventies.

Vaccinatiecampagne Victor Vaccin

Naast de basisvaccinaties, gratis aangeboden via Kind en Gezin en het CLB, zijn er nog extra vaccins belangrijk voor bepaalde risicogroepen en leeftijdsgroepen of bepaalde vaccins hebben een herhaling/booster nodig. Via de campagne worden bepaalde doelgroepen aangesproken en krijgen ze informatie over vaccinaties die specifiek voor hen worden aanbevolen.

De campagne bestaat uit flyers en posters, maar ook uit een broodzakcampagne (via bakkers in de regio) en een animatiefilmpje dat verspreid wordt via sociale media, op schermen in de deelnemende ziekenhuizen en in de eerste lijn via huisartsen, CLB's, apotheken, …

Focus op Pneumokokken- en Meningokokkenvaccinatie

Voor dit initiatief wordt in eerste plaats gedacht aan sensibilisering rond het belang van Pneumokokkenvaccinatie voor risicogroepen en alle 65-plussers, alsook informeren rond het belang van meningokokkenvaccinatie die extra bescherming bieden tegen hersenvliesontsteking voor baby's en tieners.

Hier vind je meer informatie over Pneumokokkenvaccinatie of Meningokokkenvaccinatie

Via het campagnemateriaal wordt telkens verwezen naar de website www.victorvaccin.be. Deze website geeft uitgebreider informatie over alle vaccinaties aanbevolen volgens leeftijd en volgens situatie (zwangere, reiziger, werknemer en risicogroepen) en informatie over de ziektes waartegen ze beschermen.

Symposium vaccinatie

In navolging van de campagne, vond er een wetenschappelijk vaccinatiesymposium plaats op 18 oktober. Dr. Wim Terryn, infectioloog in het Jan Yperman Ziekenhuis, sprak over de geschiedenis en de impact van vaccinaties. Dr. Inge Matthijs had het voornamelijk over het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) en de preventieve mogelijkheden (monoklonale antistoffen, vaccins) en wat er nog in de pipeline zit om dit te bestrijden. Als laatste kwam Prof. Aurélie De Waele, post-doctoraal onderzoeker bij het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties, aan bod met vaccinatietwijfel en welke communicatiestrategieën zorgverleners kunnen toepassen in een gesprek met een vaccin-twijfelaar.

Het symposium kan u HIER (her)bekijken. (De opname start op 15min.)


Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!