16 december 2021
Vaccinatie
Griepvaccinatiecampagne
Campagnemateriaal van de HOST griepvaccinatiecampagne 2024
Teaser + poster
Video 1: arbeidsartsen + poster
Video 2: infectioloog + poster
Video 3: technische dienst + poster
Video 4: hematoloog + poster
Video 5: gynaecoloog en zwangere patiënt + poster
Victor Vaccin campagne

In 2023 hebben we een aparte vaccinatiecampagne voor de brede bevolking ontwikkeld: Victor Vaccin, met als doel de mensen informeren over alle aanbevolen vaccinaties en aansporen om hun vaccinatiestatus samen met hun arts te bekijken.
Vaccinatie redt miljoenen levens en het zorgt ervoor dat een opname in het ziekenhuis kan vermeden worden. Het wordt algemeen erkend als één van de meest succesvolle en kosteneffectieve gezondheidsinterventies.
Vaccinatiecampagne Victor Vaccin
Naast de basisvaccinaties, gratis aangeboden via Kind en Gezin en het CLB, zijn er nog extra vaccins belangrijk voor bepaalde risicogroepen en leeftijdsgroepen of bepaalde vaccins hebben een herhaling/booster nodig. Via de campagne werden bepaalde doelgroepen aangesproken en kregen ze informatie over vaccinaties die specifiek voor hen worden aanbevolen.
De campagne bestond uit flyers en posters, maar ook uit een broodzakcampagne (via bakkers in de regio) en een animatiefilmpje dat verspreid werd via sociale media, op schermen in de deelnemende ziekenhuizen en in de eerste lijn via huisartsen, CLB's, apotheken, …
Focus op Pneumokokken- en Meningokokkenvaccinatie
Voor dit initiatief werd in eerste plaats gedacht aan sensibilisering rond het belang van Pneumokokkenvaccinatie voor risicogroepen en alle 65-plussers, alsook het informeren rond het belang van meningokokkenvaccinatie die extra bescherming bieden tegen hersenvliesontsteking voor baby's en tieners.
Hier vind je meer informatie over Pneumokokkenvaccinatie of Meningokokkenvaccinatie
Voor informatie over alle vaccins kan de website www.victorvaccin.be geraadpleegd worden. Deze website geeft uitgebreider informatie over alle vaccinaties aanbevolen volgens leeftijd en volgens situatie (zwangere, reiziger, werknemer en risicogroepen) en informatie over de ziektes waartegen ze beschermen.
In navolging van de campagne, vond er een wetenschappelijk vaccinatiesymposium plaats op 18 oktober. Dr. Wim Terryn, infectioloog in het Jan Yperman Ziekenhuis, sprak over de geschiedenis en de impact van vaccinaties. Dr. Inge Matthijs had het voornamelijk over het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) en de preventieve mogelijkheden (monoklonale antistoffen, vaccins) en wat er nog in de pipeline zit om dit te bestrijden. Als laatste kwam Prof. Aurélie De Waele, post-doctoraal onderzoeker bij het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties, aan bod met vaccinatietwijfel en welke communicatiestrategieën zorgverleners kunnen toepassen in een gesprek met een vaccin-twijfelaar.
Het symposium kan u HIER (her)bekijken. (De opname start op 15min.)