Respiratoire en NKO infecties

De grootste doelstelling van dit project is om het antibioticabeleid voor zowel respiratoire infecties als NKO infecties te optimaliseren en het moxifloxacine-gebruik te reduceren zowel in de ziekenhuizen als in de eerste lijn.

Werkgroepen met infectiologen, ziekenhuisapothekers, huisartsen, pneumologen en NKO-artsen werden opgericht om de antibioticaformularia tussen de TRIaz ziekenhuizen op elkaar af te stemmen en te vergelijken met andere richtlijnen, zoals BAPCOC en IGGI.

Naast de empirische orale antibioticabehandeling, wordt er ook aandacht geschonken aan de topische behandeling bij NKO infecties. Wanneer lokale antimicrobiële therapie zinvol is, is vaak onduidelijk. De indicaties voor lokale antimicrobiële therapie alsook de productkeuzes zullen door een aparte werkgroep worden besproken en afgestemd.

Bovendien werd een werkgroep opgericht om een flowchart te ontwikkelen omtrent 'delabeling' van zogenaamde IgE gemedieerde allergie voor penicillines. Huisartsen geven aan dat zij het moeilijk vinden om in te schatten wanneer het om een echte gedocumenteerde allergie gaat en wanneer het gaat om een geïsoleerde reactie of een aspecifieke reactie in het verleden. Wanneer men een goede anamnese verricht, kunnen heel veel patiënten met zogenaamde allergie voor penicillines 'gedelabeld' worden. Naast een goede anamnese kunnen huisartsen, mits goedkeuring van de patiënt, een directe orale provocatie test uitvoeren bij laagrisico volwassenen. Als er nog twijfel heerst, spreekt het voor zich dat de huisarts de patiënt doorverwijst naar de tweede lijn. Patiënten correct 'delabelen' zal ook leiden tot een daling van het moxifloxacine gebruik.

Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!